Er zijn tot nu toe over de honderd cannabinoïden geïdentificeerd. Cannabigerol (CBG) behoort met THC en CBD tot de belangrijkste. CBG werd in 1964 ontdekt door Prof. Raphael Mechoulam aan de Hebrew University in Israël, samen met een aantal andere cannabinoïden: CBD, CBC (cannabichromeen), CBDV (cannabidivarin) en THCV (tetrahydrocannabivarine). In 1975 werd CBGA (cannabigerolzuur) geïsoleerd. Onderzoekers ontdekten dat CBGA door natuurlijke enzymen wordt afgebroken tot THC-zuur (THCA), CBD-zuur (CBDA), en CBC-zuur (CBCA). Zo helpen zij mee aan de creatie van cannabinoïden (THC-synthase, CBD-synthase, CBC-synthase). Bij verhitting verliezen THCA, CBDA en CBCA hun CO²-molecule en vormen THC, CBD en CBC. Dat heet decarboxylatie. CBG kan gezien worden als de ‘stamcel’ voor andere cannabinoïden [2][3][4].

Er zijn verschillende methoden om CBG aan de plant te onttrekken. Het meest geschikte ogenblik is op driekwart van de bloeiperiode. Dan heeft CBGA zijn hoogste concentratie bereikt. Ook via het kruisen van variëteiten met hoog CBG-peil worden goede resultaten bereikt. Genetische manipulatie kan ook maar is geen duurzame optie [5]. Bij industriële hennep ligt het CBG-peil hoger dan in de meeste cannabisvariëteiten. Dat zou te wijten zijn aan een regressief gen dat de productie van een cannabinoïde synthase verhindert en zo CBGA tot een belangrijk element maakt [4].

 

Indicaties CBG

Cannabigerol is als CB1-antagonist geklasseerd. CB1-receptoren zijn voornamelijk aanwezig in het centraal zenuwstelsel. CBG activeert de CB2-receptoren en die bevinden zich zowat overal in het lichaam, met grotere concentraties rond organen en spijsverteringstelsel [6]. CBG vermindert het effect van THC. Aandoeningen als epilepsie, bipolaire stoornis, de ziekte van Alzheimer, Huntington en Parkinson worden door cannabigerol gunstig beïnvloed. Het kan de TRPM8 receptor blokkeren en zo het mechanisme voor prostaatkanker saboteren. Er zijn eveneens beloftevolle resultaten in onderzoek van multiple sclerose [1]. Het is pijnstillend, ontstekingwerend, antibacterieel en antimycotisch, kankerbestrijdend, schimmelwerend, antidepressief, en bevordert de botgroei [6]. CBG bindt zich ook aan de receptoren die de vrijgave van serotonine controleren, en aan de vanilloïde receptoren die de lichaamstemperatuur en de pijnreacties regelen [5].

CBG heeft talrijke voordelen voor de gezondheid, speciaal bij aandoeningen die het centraal zenuwstelsel beïnvloeden, inclusief neurologische aandoeningen, huidziekten, chronische pijn [2]. CBG verhoogt het anandamidepeil. Die endocannabinoïde regelt biologische functies zoals eetlust, nachtrust, geheugen. CBG verhindert bepaalde enzymen om anandamide af te breken [5]. CBG kan evenwicht brengen tussen THC en andere cannabinoïden door de synergie te promoten. De cannabinoïde verhindert de opname van GABA (gamma aminobutyric acid), een stof in de hersenen die de activiteit van de neuronen regelt [2]. CBG is door GW Pharmaceuticals gepatenteerd [1].

 

Studies

Er gebeurt te weinig onderzoek op CBG en dat is het gevolg van het cannabisverbod. De massa plantmateriaal, nodig om voldoende CBG te onttrekken voor onderzoek, maakt het obstakel alleen maar groter. In veel studies wordt ook de legaliteit van een product in de resultaten betrokken. Dat is een onwetenschappelijke benadering want “legaal” of “illegaal” zijn geen farmacologische eigenschappen. Resultaten van dierenstudies kunnen evenmin zomaar geëxtrapoleerd worden op mensen omdat het organisme van de mens veel complexer is [7]. Toch kan uit het beperkte aantal studies besloten worden dat cannabigerol meerdere therapeutische toepassingen te bieden heeft [5].

CBG is beloftevol in de strijd tegen kanker door receptoren te blokkeren die de groei van kankercellen veroorzaken. In een studie (2017) met muizen werd aangetoond dat CBG de groei van darmkankercellen – en daarmee de evolutie van darmkanker – vertraagde. Het gaat over een onderzoek met synthetische moleculen die de werking van cannabigerol imiteren. Dat gaf een eetluststimulans bij de dieren. Als niet psychoactieve cannabinoïde zou cannabigerol mogelijkheden bieden in de behandeling van cachexie, een aandoening die optreedt bij mensen in terminale fase door kanker, infectieziekten, hoge leeftijd en zich uit door zwakte, eetlustverlies, bloedarmoede en vermindering van de spiermassa [8].

De antibacteriële werking van bepaalde cannabinoïden is al lang bekend. De mogelijkheid om de resistentie tegen antibiotica aan te pakken met cannabinoïden kreeg maar weinig aandacht. Een studie uit 2008 wees uit dat CBD, CBC, CBG, CBN en THC een sterke activiteit vertoonden tegen een brede waaier aan methicillineresistente stafylokokken. Methicilline is een antibioticum [9].

Zowel THC als CBG verminderen de oogboldruk in een onderzoek op katten. Resultaten uit 1990 wijzen op een potentiële rol voor CBG in de behandeling van glaucoom [14]. In 2011 werd een dierenstudie uitgevoerd met geïnjecteerde synthetische molecule WIN55,212-2 en lokaal toegepaste fytocannabinoïden CBD en CBG. De oogboldruk verminderde door het sterk verwijdend effect van CBG op de bloedvaten [5].

Hoewel het farmacologische spectrum van cannabigerol nog onbekend terrein is, is het in 2009 toch al duidelijk dat de cannabinoïde sterk actief is op de TRPA1 en TRPM8 receptoren en dat maakt CBG interessant in de behandeling van pijn [10].

In 2013 werden darmontstekingen (IBD) zoals de ziekte van Crohn, in een dierstudie onderzocht. Er is nu zowel anekdotisch als wetenschappelijk bewijs voor een positieve werking van cannabigerol op IBD [11]. Over de behandeling van blaasproblemen zijn ook anekdotische rapporten bekend. Onderzoekers stelden vast dat fytocannabinoïden blaascontracties verminderden. Cannabigerol vertoonde de meest positieve werking [12].

CBG kan belangrijk zijn in de behandeling van psoriasis. Cannabinoïdereceptoren spelen namelijk een rol in de proliferatie van keratinocytes (cellen van de opperhuid). De studie werd in 2007 uitgevoerd met synthetische moleculen JWH-015 en HU210 [13].

In de behandeling van depressie en angst biedt THC gekende perspectieven. CBG blijkt volgens een studie uit 2016 die eigenschap ook te bezitten wat voor veel patiënten, die de high van THC niet kunnen verdragen, een oplossing kan betekenen [15].

Cannabigerol is uiterst actief als neuroprotector in de ziekte van Huntington. Onderzoek uit 2015 met een muismodel van de ziekte wees uit dat behandeling met CBG de bewegingen en het herstel verbeterde van de proefdieren en de neuronen beschermde tegen degeneratie. CBG vertoonde ook een mogelijke ontstekingwerende en antioxidante werking. De auteurs van de studie pleiten voor meer onderzoek naar de behandeling met cannabigerol van neurodegeneratieve stoornissen [16].

 

Het “entourage effect”

Het is goed te weten dat volle plantextracten soms beter werken dan monomoleculen door het “entourage effect”, een concept dat stelt dat als cannabinoïden samenwerken, hun therapeutische werking sterker is [7]. Daarbij komt de invloed van terpenen, aminozuren, proteïnen, suikers, enzymen, vetzuren, esters (organische verbindingen) en flavonoïden. In de volledige plant bepalen vier basismechanismen de synergie: er is de mogelijkheid om meerdere doelwitten in het lichaam te beïnvloeden, om de opname van actieve elementen te bevorderen, om bacteriële verweermechanismen te overstijgen en om ongunstige bijwerkingen te reduceren (17).

 

Besluit

Wetenschappers zijn opgewonden over deze initiële resultaten met CBG en pleiten voor onderzoek met CBG alleen, en in combinatie met andere cannabinoïden, evenals onderzoek naar therapieën voor de behandeling van allerlei aandoeningen. Omdat het niet psychoactief is, kan CBG ingezet worden in een brede waaier aan toepassingen [3].

 

Bronnen

(1) https://learn.woahstork.com/cannabinoids/cbg/

(2) https://www.leafscience.com/2017/04/26/what-is-cbg-cannabigerol/

(3) https://www.leafly.com/news/cannabis-101/what-is-cbg-cannabinoid

(4) https://www.weednews.co/cannabinoids-and-therapeutic-effects-cbg-cannabigerol/

(5) http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jop.2011.0041

(6) http://cannagramma.com/2016/10/19/what-the-heck-is-cbga-and-why-should-you-care/

(7) http://www.medicinalgenomics.com/wp-content/uploads/2011/12/Chemical-constituents-of-cannabis.pdfhttps://eternalplants.com.au/cannabinoids/cbg-cannabigerol/what-is-cbg-cannabigerol-health-benefits-of-cbg/

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27503475

[9] https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/np8002673

[10] http://cannabisinternational.org/info/Non-Psychoactive-Cannabinoids.pdf

[11] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23415610

[12] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26197538

[13] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17157480

[14] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1965836

[15] https://www.researchgate.net/publication/302979785_Beyond_Cannabis_Plants_and_the_Endocannabinoid_System

[16] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25252936

[17] https://www.medicaljane.com/2014/05/14/thc-cbd-and-more-the-entourage-effect-of-whole-plant-cannabis-medicine/

 

 

Jos Nijsten

Jos Nijsten

Jos Nijsten is een vlaamse journalist en schrijver, bekend van zijn boek “Cannaclopedia. Cannabis is geen vies woord, maar een plant.” Hij schrijft regelmatig artikelen voor Stichting Mediwiet en gaat daarbij dieper in op bepaalde cannabis relateerde onderwerpen.